fbpx

Ех да имаше една универсална формула за успех (success)….всички щяхме да сме успели и доволни. Но истината е малко по-различна 🙂

Много умни хора са написали тонове книги за успеха и аз няма да съм последната, която потвърждава или отхвърля някоя теза. За постигането на дадена цела (лична или професионална) има повече от един начин. Можеш да постигнеш нещо предимно с упорство, с висока цена или с няколко доказани основни неща, към които трябва да се придържаме.

Провалът е първата и най-важна крачка, без него няма как да разберем, какво е успеха. Едва ли някой обича да се проваля, но опита е низ от провали, а успешните хора често са тези с най-грандиозните. Всеки ден избираме, какво да направим и какво да НЕ направим, защото последсвтия има и от двете решения. Общо взето успехът е основан на действията в ежедневието ни.

Сега ще ви запозная с 10 ключови въпроса (принципи), на които ако дадете отговор може и да успеете (success).

  1. Кое е нещото, с което искам да се занимавам? – за да бъде успешно едно начинание е от значение дали имате желание наистина да се занимавате с него? Колкото по-далечно е то от вашата същност, толкова по-трудно ще ви бъде да постигнете успех (success).
  2. Притежавам ли поне 3 важни навика, които да ми помагат по пътя към успеха за даденото начинание? – всяко занимание има нужда от редовни действия (навици), за да се развива. Както цветето има нужда от светлина и вода редовно, така и работата, която сте захванали има нужда от няколко редовни действия, които извършвате в нейна полза. Казваме навици, защото навикът е действие, което правим несъзнателно, като миенето на зъбите 🙂 за да се превърне някое действие в навик то трябва да се повтаря ежедневно поне 100 дни всеки ден!
  3. Оправдавам ли се? Търся ли с какво да оправдая дадени решения/действия? – Ако често си казвате нямам време сега, това не го свърших защото…..то успехът може да ви се размине или да ви бъде много, много по-трудно да го постигнете! Спрете да търсите оправдане за неща, които не ви се правят! Просто ги свършете!
  4. С какви хора съм заобиколен/а? – Средно около 5 човека са в личното ви обкръжение. Тези хора са отговорни за вашата нагласа до голяма степен. Ако сте заобиколени от хора, които не вярват във вас (в себе си), хора, които ви казват, че нещо просто няма да стане, то вие трябва да лишите себе си от тях! Да, ако искате да постигате успех (success), трябва да сте заобиколени от хора, които имат вяра, силата на духа и промяната. Те ще ви дават сили в трудните моменти.
  5. Каква ми е нагласата – Положителна или Отрицателна? – Ако сте негативно настроена личност и мислите постоянно, какво лоше ще ви се случи, то вие привличате отрицателна енергия и негативни действия към себе си. Трябва да промените нагласата си за живота! Това е един от най-важните моменти!
  6. Отказвам ли се, когато нещо не се получава? – Работите върху някакъв проект, влагате всичко от себе си в него първите 3 месеца и после срещате няколко малко по-големи трудности и решавате, че няма смисъл….това не е решение, което би взел човек на успеха (success)! Успешната личност ще пребори затрудненията и ще доведе проекта си до край!
  7. Търся ли вдъхновение? – Ако чакате да ви дойде вдъхновението или нещо само да се нагласи, това определено не е правилният подход. Вие сте човека, който трябва да действа и да търси начини за постигане на целите.
  8. Обичам ли работата си? – Ако това, което правите ви доставя удоволствие и удовлетворение то вие имате вече 25% успех (success).
  9. Какво е физическото ми здраве? – Много ще се зачудят, това какво общо има? Здравето на тялото е едно от най-важните неща, ако сте болни или имате сериозни здравословни проблеми, то вашия проект, работа начинание ще остане назад, защото когато тялото е болно духът блуждае! Грижете се за здравето на духа и тялото и ще постигате целите си по-лесно и бързо.
  10. Постоянно учене! – Ако някой си мисли, че ще учи Х години и ще приключи определено е в голяма заблуда. За да бъде човек успешен трябва постоянно да се учи, да трупа нови знания на различни теми, които са необходими за подобряването на личния (професионалния) му успех (success).

Изпълнявайки горе изброените задачи може да ви доведе до успех (success), но може и да не успеете. Успехът е труден за постигане и за това малцина се радват. Но Ако спазвате 10-те съвета ще сте на прав път!

Научи още полезни съвети за успех в онлайн пространството.