fbpx

Тази тема вълнува всички, които продават стоки или услуги и по тази причина в днешно време има достатъчно практическа и теоретична информация, която да се тества. ДА! Всичко се тества дали работи за вашия бизнес (стоки/услуги, new clients), дори големите компании стартират рекламните си кампании с тестове.

Днес ще обърнем внимание на “Същността на онлайн продуктите и как се използват те?” за привличане на new clients (нови клиенти).

Във физическия свят вие разполагате със салон (работно място), където извършвате своите услуги. За да привличате клиенти (new clients) сте избрали добро място, където минават много хора, за да виждат вашия БРАНД (бизнес), който вие показвате, чрез витрината си и името на обекта. В онлайн пространството е същото, уебсайта е вашето място където искате да идват всички “ваши клиенти”.

Facebook – всички знаем, че е социална мрежа, но каква? В България най-често му казваме “клюкарника”, защото се разнася всякаква информация в платформата и често не можем да различим истината от лъжата. Facebook е мястото, където научаваме, къде, какво се случва. Вече дори държавни институции имат профили/страници/групи в платформата. Какво означава това? Всеки желаещ създава себе си (лично и/или професионално) във виртуалния свят, за да започне да създава връзки с други хора с цел лични и/или професионални контакти. 

Накратко Facebook е като площада на който се събират всички, за да  се запознаят, разменят контакти, информация (кой,какво,как,защо…клюки и истини). Профилът ви сте вие, а страницата – безплатно място за вашия бизнес, където да разкажете и покажете стоките и или услугите си. НО това не е ваша собственост! Facebook ви дава пространство при определени условия за ползване! Но дава възможност за привличиане на new clients (нови клиенти)

Същите условия важат за абсолютно всички други социални мрежи/платформи, които просто имат различна насоченост. 

За наша радост растящото потребление на онлайн услуги/продукти ни дава възможност да използваме множесто онлайн платформи, услуги и инструменти, за да подобрим услугите/стоките си, популярноста за нашия бизнес, рекламата и други важни аспекти на бизнеса. С това темпо расте и конкуренцията сред предлаганите онлайн инструменти благодарение на което можем да използваме голяма част от тях безплатно.

В това отношение GOOGLE е сред най-познатите и използвани платформи за бизнес. Обхвата на всички безплатни инструменти е достатъчен за доброто позициониране и развитие на малкия и среден бизнес. Повечето от вас дори не осъзнават, какво носят в джоба си 🙂 А именно всеки смартфон с Андроид има Google Play Store, което означава, че всеки от вас има Gmail. А всеки регистриран потребител на електронната поща има достъп до необятни ресурси и инструменти, които могат да се използват, както за лични цели, така и за професианални такива, например привличане на new clients.

Всеки използва Търсачката на Google, когато му трябва информация, а когато трябва да стигнем до непознато място веднага отваряме Google Maps (карти). Все повече от потребителите се възползват и от Календара, но сред топ инструментите влиза YouTube. Мога да изброявам още много познати и непознати приложения на Google, но със сигурност ще ви стане скучно, а и ще ви лиша от удоволствието сами да се запознаете с тези от тях, които са ви интересни. Потопете се в необятния свят на гиганта и намерете нови начини да достигнете до new clients.

Големите имена в маркетинга определят големите играчи в интернет като:

  • Google – търсачката – знае всичко, което ти трябва (new clients)
  • Facebook – площада 
  • Instagram – списанието
  • YouTube – новата телевизия

За това е важно да се научите да управлявате профилите си в различните платформи според същността им и да споделяте съдържание, като текстове, снимки, статии, видеа и други там където им е мястото, по правилния начин.

Най-важното, което искам да ви кажа днес, е че нито една от тези платформи не е вас или вашия бизнес в онлайн пространството! 

Ако искате наистина да развивате и управлявате бизнеса си в интернет пространството, то трябва да създадете онлайн обекта си (вашата собственост) – УЕБСАЙТ

В следващата статия ще ви разкажа повече за сайтовете – същност и управление. Каква е ролята им в намирането на new clients.

А сега ви съветвам да помислите добре върху нещата, които научихте днес и да разгледате различните платформи с новия си поглед 🙂