fbpx

Позволете ми да ви задам въпрос: кой е вашият идеален клиент или клиент?

Ако отговорът ви е „Всички!“, ТРЯБВА да прочетете това!

Неуспехът да определите,кой е този човек е често срещана и скъпа грешка, допускана от много бизнеси, така че не мислете, че сте сами в това!

Макар да е изкушаващо да мислим, че всеки се нуждае от вашият продукт или услуга, в действителност, отработването на това предположение неизбежно ще ви отведе по пътя, който наричам „не печелете пари“.

В опита си да служиш на всички, в крайна сметка ще направиш лоша услуга на хората, които имат най-голяма нужда от теб. Продуктите, услугите и съдържанието, които създавате, няма да уцелят твоята аудитория и непрекъснато ще откривате, че привличате грешни хора.

С други думи, в усилията си да служиш на всички, в крайна сметка няма да служиш на никого!

Тази статия ще ви помогне да определите как точно да разберете на кого служите. По този начин можете да сте сигурни, че създавате, продавате и популяризирате правилните продукти, услуги и съдържание, които ще привлекат вашият идеален клиент.

7 стъпки за идентифициране на вашия идеален клиент или клиент

Използвайте следните седем стратегии, за да разберете на кого служите – или на кого трябва да служите!

1. Използвайте добрата старомодна мозъчна атака

Както ще видите по-долу, има много страхотни стратегии и инструменти за определяне на вашата целева аудитория (група хора, които биха имали най-голям интерес – вашият идеален клиент). Никой от тях обаче не може да замени тази съществена първа стъпка.

Ако искате вашият продукт или услуга да бъде успешен, той ще трябва да реши ключов проблем, пред който е изправена вашата аудитория. 

Така че, преди да продължите по-нататък, задайте си този много важен въпрос:

Какъв конкретен проблем се опитвам да реша?

Да приемем например, че сте фризьор. По-конкретно колорист и обичате да създавате цветови шедьоври за вашите клиенти, особено русите с дебели и непокорни коси.

В този случай основният проблем е идеалният рус цвят, който всяка дама мечтае да има. Тази дама е вашият идеален клиент.

След като сте определили основния проблем, който услугите ви решават, помислете за ключовите демографски данни на хората, на които се опитвате да помогнете, включително техните:

 • Пол
 • Възраст
 • Интереси и хобита
 • Професия
 • Местоположение
 • Съответно поведение (например как и къде пазаруват, колко са готови да платят и т.н.)
 • Среден доход
 • Степен на образование

Въпреки че мозъчната атака не е точна наука (по какъвто и да е начин на въображението), тя ще ви даде добра основа, докато работите през останалите шест стъпки по-долу.

2. Проучете съществуващите си клиенти. Сред тях ще намерите данни за вашият идеален клиент

Проучването може да бъде чудесен начин да получите информация от тези, които купуват вашите продукти или услуги. След това можете да използвате тези данни, за да определите точно кой най-вероятно ще закупи вашите продукти или услуги или ще взаимодействат със съдържанието ви в бъдеще.

Когато създавате своята анкета, започнете с задаване на въпроси за основните демографски данни, както е отбелязано по-горе. 

Освен демографската информация, не забравяйте да задавате въпроси за на вашите клиенти относно ключови проблеми и проблеми, с които се сблъскват, за да можете по-добре да дефинирате ценното си предложение.

Бих препоръчала също да попитате КАК и КЪДЕ вашите съществуващи клиенти са разбрали за вас, така че да знаете какво трябва да направите и къде трябва да отидете, за да привлечете повече от хора от типа идеален клиенти.

3. Разровете се във вашия  Google Анализ

Анализът на вашия уебсайт може да предостави множество ценна информация, която да ви помогне да определите целевата си аудитория. Всъщност това е може би начин №1, по който можете да разберете ТОЧНО на кого служите и на кого трябва да служите в бъдеще. Много данни за вашият идеален клиент

Има няколко ключови раздела, върху които бих се спрял, в зависимост от вашите цели:

За да разберете кой е купувал от вас в миналото: В зависимост от това как в момента проследявате продажбите или реализациите, ще погледнете в Поведение ⇒ Събития, Преобразувания ⇒ Цели или Преобразувания ⇒ Електронна търговия.

Разберете кои теми или типове съдържание най-много харесват вашият идеален клиент: Отидете на Поведение ⇒ Съдържание на сайта и сортирайте по Показвания на страници.

Как да разберете по какъв начин вашата целева аудитория са разбрали за сайта ви: Отидете на Придобиване ⇒ Общ преглед и разровете във всеки канал, за да намерите конкретна информация.

Ако искате основна демографска информация за вашата аудитория (идеален клиент): Отидете на Аудитория ⇒ Общ преглед, за да намерите информация като държава, град, език и дори използвана операционна система.

4. Социално слушане

Стратегиите по-горе са страхотни, но те основно ще ви дадат информация за клиентите или посетителите на уебсайта, които вече са ви намерили.

Ако искате да научите малко повече за хората, които в момента търсят вашите продукти, услуги или съдържание , подслушването на разговорите в социалните медии е начинът!

Използвайки инструменти като Mention , AgoraPulse или дори Google Alerts , можете да следите често срещани въпроси или проблеми, които възникват, свързани с вашата индустрия. Също така ще ви даде добра представа КЪДЕ вашата целева аудитория виси онлайн.

Присъединяването към индустриални групи във Facebook и LinkedIn, за да видите КОЙ задава въпроси и какви въпроси задават, е чудесен начин да „изслушате“ идеалния си клиент. “ 

5. Анализ на социалните медии

Повечето от големите сайтове за социални мрежи предоставят начин за анализ на съществуващата ви аудитория с помощта на вградени инструменти за анализ: Facebook page Insights , Facebook group Insights (ново!), Twitter Analytics , Instagram Insights   (за бизнес акаунти), Pinterest Analytics и др.

За да разберете на кого служите в момента и как да привлечете клиенти в бъдеще, обърнете специално внимание на:

 • Демография на вашата аудитория
 • Формати на съдържанието , които получават най-голям обхват и ангажираност (т.е. текст, изображения, видеоклипове или връзки)
 • Най-популярни теми
 • Най-популярните сайтове за социални мрежи за вашата аудитория

Разбирането на тези ключови характеристики за вашата аудитория – като КОИ са те, КАКВО им харесва и КЪДЕ се мотаят – не само ще ви помогне да откриете повече за тези, които обслужвате, но и ще ви помогне да изберете перфектната аудитория за вашите реклами в социалните медии!

6. Получавайте прозрения за посетителите си с помощта на Quantcast Measure

Ако искате да увеличите анализа на уебсайта си нагоре (дори два или три пъти!), Ще искате да проверите Quantcast Measure (забележка: Quantcast предлага първокласни инструменти за бизнеса и издателите, но Measure е БЕЗПЛАТНО!)

След като поставите парче код на вашия сайт, Quantcast ще може да ви даде ключова информация за демографските данни на вашата аудитория, включително възраст, пол, доходи на домакинството, ниво на образование и етническа принадлежност.

Само тези прозрения са ценни за идентифицирането на тези, които обслужвате. НО Quantcast предлага много повече от това!

Някои други неща, които можете да извлечете:

 • Интереси при пазаруване (напр. Тип кола или електроника, които обикновено купуват)
 • Вашата публика се разпадна на „минувачи“, „редовни“ или „фанатици“
 • Политически интереси
 • Възможността да групирате аудиторията си по сегменти, за да получите супер подробна информация за посетителите си

7. Шпионирайте вашите конкуренти, за да видите ТЕ кого обслужват? Техният идеален клиент

Понякога е полезно да допълните цялата информация, която сте събрали по-горе, с информация за вашите клиенти или клиентите на вашите конкуренти.

Очевидно е, че нямате достъп до анализа на вашите конкуренти и не може да изпращате анкети на техните клиенти.

И така, как можете да разберете кой точно е техният целеви пазар?

Бих започнала с настройване на сигнали за споменаване на имената им в социалните медии (вижте № 4 по-горе). Това ще ви даде много обща представа за това кой говори за тях онлайн.

След това бих разгледала техните свойства в социалните медии и уебсайта, за да видя кой ТЕ смятат, че е тяхната аудитория. Един от най-добрите начини да направите това е да разгледате техните безплатни стоки/услуги и да установите кой се опитва да привлече (напр. Безплатна готварска книга за „заети майки“ ще ви даде доста добра представа за тяхната целева аудитория!) .

И накрая, ако искате да бъдете НАИСТИНА подли, може да се абонирате за бюлетините на вашите топ 5 конкуренти, за да проследявате и управлявате всички имейл бюлетини на вашите конкуренти. По този начин ще сте в крак с действията, офертите и новостите  при вашите конкуренти.

Това е страхотно … но какво да правя с тази информация?

Това може да е въпросът, който може би си задавате в момента. Успяхте да получите цялата тази невероятна информация за това кого обслужвате и защо ги обслужвате.

Но ако не използвате тази информация по стратегически начини, никога няма да привлечете тази целева аудитория към вашия уебсайт, продукти или услуги. Приложете наученото, за да намерите вошият идеален клиент

Ето няколко начина да използвате наученото, за да привлечете клиенти и посетители, които всъщност се нуждаят от това, което предлагате.

1. Създайте профил на купувача

Профилът на купувача е просто измислен профил на вашия идеален клиент. Използвайки цялата информация, която сте събрали по-горе, можете да създадете този профил и да го използвате, за да го приложите във всичките си дейности.

Част от информацията, която ще използвате, за да създадете вашият профил, включва основни демографски данни (възраст, пол, семейно положение и др.), Мотивации, интереси и хобита, навици за пазаруване, ценности и цели.

Също така не забравяйте да отговорите на въпроса: „Кой е основният проблем, който той или тя се опитва да реши?“. Това ще бъде основата на всеки продукт или част от съдържанието, което създавате.

2. Създайте съдържание, което помага за решаването на най-големите им проблеми

Вече сте идентифицирали ключовите проблеми, с които се бори целевата Ви аудитория (вашият идеален клиент). Един от най-ценните начини, по които можете да използвате тази информация, е да създавате съдържание, което да решава тези проблеми.

Например, ако знаете, че вашият идеален клиент е 30-годишна майка на две деца с висше образование, която обича да търси изгодни оферти онлайн, можете да приспособите своите продукти, услуги или съдържание към това, което тя вероятно иска да прочете или купи ( напр. безплатно ръководство за най-добрите места за намиране на оферти за Черния петък).

Това не само ще гарантира, че всъщност обслужвате настоящата си аудитория, това ще означава, че съдържанието ви е много по-вероятно да привлече правилната аудитория и в бъдеще.

3. Създавайте и проектирайте продукти и услуги, които вашите идеални клиенти ще харесат

Използвайте наученото, за да създадете нови продукти, да промените съществуващите или да добавите нови услуги към портфолиото си.

Например, ако сте фитнес треньор и сте установили чрез вашето изследване, че вашият идеален клиент се бори с планирането на храненето, можете да приспособите своите предложения към тази нужда.

Няколко идеи как да направите това: персонализирана услуга за планиране на храна, електронна книга със здравословни рецепти, ръководство за изтегляне за планиране и готвене през целия месец на хранене в един следобед и т.н. Ако от това се интересова вашият идеален клиент.

4. Продавайте стоките или услугите си, като използвате наученото

Вашето проучване би трябвало да разкрие къде вашата целева аудитория виси (прекарва време) онлайн и какви типове маркетингово съдържание предпочитат. Това ще ви помогне да рационализирате маркетинговите си усилия, като ви дава най-добрия шанс да достигнете целевия си пазар. Така мечтания идеален клиент.

Например, ако знаете, че вашият идеален клиент е предимно във Facebook, можете да съсредоточите повече от усилията си там.

Или, ако сте открили, че предпочитанията им са към видео над текст или изображение, можете да създавате видео реклами, вместо да губите цялото си време за текстови реклами.

Финални мисли

Когато се опитваш да служиш на всички, в крайна сметка не служиш на никого.

Не позволявайте това да ви се случи!

Има уникална група хора (вашият идеален клиент), които отчаяно се нуждаят от това, което ВИЕ предлагате. Уверете се, че знаете къде са, от какво се нуждаят и какво можете да направите, за да ги привлечете и да им помогнете.

ТОВА е ключът към създаването на устойчив и печеливш бизнес, в който можете да се чувствате добре!

Бих се радвала да чуя вашите мисли: Определихте ли целевата си аудитория? Знаете ли как да стигнете до клиентите си? Споделете в коментарите по-долу!

Ако все още нямаш сайт на бизнеса си, сега е момента! Възползвай се от офертата за „Безплатна изработка на Уебсайт“ до края на Април